2012. május 3., csütörtök

Május 3 - Édes álom

Nagyon nagyon lassú ez a main nap, talán kissé rajtam van a tegnapi fáradtság az utazástól. Illetve meleg is van,elég magas páratartalommal..,ez az amerikai barátaink hőérzet meghatározása szerint csak növeli a szervezetünk számára a külső hőmérséklet érzését...vagyis én most úgy érzem,legalább 50 fok van! - persze nincs..
"Régen nem találkoztunk,hölgyem,de meghízott" -mondaná bármelyik kedves ismerős. Ellentétben a nyugati kultúrákkal, ez itt közel sem sértésnek, sőt inkább bóknak számít. A női ideál errefelé valahol a Marilyn Monroe által képviselt domborulatok lennének. A teltség a jólét, a boldogság, az elégedettség jegye, míg a vékony emberek szerintük sokat gondolkodnak,még többet stresszelnek. Tehát,ha szóba jön,hogy valaki le van fogyva,az itt egyáltalán nem jelent jót, sőt, közsajnálatot vált ki...Akkor most elmélkedjünk kicsit a magyar szavaink gyökerén is: vegyük a gondolat, a gondtalan és a gond szót.Ha ezt az analitikát követem,akkor,aki gondolkodik,az a gondokkal foglalkozik? Lehet,hogy valahol a múltban nálunk is ugyanez volt a felfogás,amikor még jobban foglalkoztunk egymással?

Mami mindent megtesz azért,hogy véletlen se maradjak karcsú vagy vékony..szerintem ebből már lassan presztízs kérdést csinál. Az ilyen napokon mint a mai egészen egyszerűen száműzi magát a konyhába, hogy mindenféle finomságok legyenek az asztalon..mondjuk 2 órás váltással. A helyi emberek étkezése két végletben létezik: NAGYON erős és NAGYON édes. Vagyis például,amennyiben elkövetjük azt a hibát,hogy egy kávézóban rendelünk egy teát vagy kávét, ne lepődjünk meg,ha legalább 4 kanál cukorral szervírozzák a csupán 2 decis nedűt. Ennek fényben a régió az édességek,sütemények tárháza, van errefelé minden,amit az ember el tud képzelni. A legkirívóbb dolog számomra még mindig a különböző neon színekben pompázó nasik. Az itt látható képen Mami által készített "kue serabi" található ( Serabi süti),ami nem más,mint rizslisztből, kókusztejből, cukorból, színezékből és kókuszból készült érdekesség. De ez csupán egy tétel a mai menüre nézve!

Természetesen az itthoni süteménygyártás ipari mennyiségekben mérhető,tekintettel a környéken lakó gyermekek számára. Nyújtódeszka és sodrófa híján itt kókuszolajjal nedvesített üveggel nyújtanak magán a csempén. Igen, a földön! A repeortoárban szerepel az általunk ismert szeletektől a saját fantáziájukon s kultúrájukon át minden. Ennek ismeretében nem okoz meglepetést,hogy az ország egyik legnagyobb ellensége a magas vércukor.
Olyannyira hisznek az édes élet mentalitásban,hogy még a cigarettáik java része is édesített füstszűrővel,és szegfűszeggel rendelkezik - ez az ,amit Magyarországon kreteknek hívnak,és egy kisebb vagyonba kerül, míg itt tényleg fillérekért " dobják utánad", a világ egyik legjobb minőségű dohányából készítve. Az étkezések utáni desszertek elfogyasztása szinte kötelező, itt ezt "cuci mulutnak" , vagyis egészen egyszerűen szájtisztításnak hívják - hajjaj,most erre mit gondolhatnak az otthoni fogorvosok, ha ilyen tájakon nyalánksággal "öblögetnek", míg mi az étkezés utáni egy alma felfogásban nevelkedtünk. Csak egy példa, teljesen természetes, hogy a kókusztejhez édes-színes szirupot adnak,és úgy árulják az utcákon, vagy, javai cukorral, azaz barnacukorral keverik össze( töménytelen mennyiségeket képzeljetek el). Az sem ritka,hogy a nádcukor levét,mint italt árulják az út szélén. A boltban a tej szó alatt az édesített tejsűrítményt értik, a miáltalunk ismert tejet nagyon elvétve árulják. Inkább gyakrabb a tejpor...de ezt külön el kell magyarázni, hogy mit keresünk. Tanulság,ha tejet kérsz, ne lepődj meg,hogy egy konzervet kapsz fehér trutyival....:) Cukor,cukor,cukor...

Ennyi édesség után jót tesz egy kis délutáni mászás a közeli legmagasabb dombhoz,a honnan szerintem a környéken a legszebb a délutáni lemenő nap látványa. A helyiek sosem értik,mit akarnak ezek a fránya nyugatiak mindenhová gyalogolni, pláne felfelé! nem tudnak azonosulni azzal a gondolattal, ha én egy fél cukrászdát eszem végig a sajt házunkban,igenis le kell mozognom..hiszen a cukor dolgozik,mint energia!

Csak a mai nap folyamán annyi recepttel lettem gazdagabb,hogy azzal egy önálló főzős műsort lehetne indítani vállalkozó szelleműeknek.Mondtam én, Ázsiában utazni már csupán az ételek miatt is megéri!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése