2012. május 19., szombat

Május 18 - A vallás hálójában

Ha azt mondom,reggel 5-kor még véletlenül sem az ébresztő órámra kelek fel, ti mire asszociáltok? 

Szerintem nagyon kevesen tudjátok elképzelni,milyen iszlám országban élni,ezért döntöttem úgy,hogy ma erről írok nektek.
Hiszen végiggondoltam, Magyarország nem kifejezetten reprezentánsa az idegen kultúrák keveredésének, így legtöbb ismeretünket könyvekből,vagy filemkből szedjük össze. Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa,és ezen belül is Aceh tartomány a legszigorúbb, hiszen ez az egyetlen provincia,ahol mind a mai napig Shariah vallási törvény uralkodik a nemzeti törvénykezés mellett, sőt abból is az egyik legszigorúbb a földkerekségen.A helyiek az ACEH helynevet mozaik szóként is magyarázzák(A:Aceh,C:Cina,E:Europa,H:Hindu),példázván ezzel az általuk állított toleranciát a különböző népek felé, igazából azt kell , hogy mondjam,persze ,megél egymás mellett a keresztény templom, a buddhista szentély, illetve kicsit arrébb a muszlim mecset is. Természetesen a leghangosabb nem is kérdés, ez utóbbi.Ugyanis van egy helyi törvény,miszerint egy mecset 200 méteres körzetében más vallás gyakorlására szolgáló épületet tilos felhúzni, sokan ezt látják a hirtelen megnövekedett számú mecset építések hátterében mostanság,hiszen az teljesen kizárt dolog,hogy a népesség ilyen radikálisan növekedjen. Mondják,rengeteg kerületi vallási vezető,imám tart az iszlám felhígulásától a hét évvel ezelőtti szökőárat követő betelepítések következményeképpen, így egy igen erős vallási propagandát folytatnak azzal, hogy szinte minden utca sarokra mecsetet építenek.Arra pedig legalább négy megafont minden irányba, hogy ne csupán 200 méterre,hanem,ha kell akár még messzebbre is hallatszódjon.Ugye az annyira nem gonosz dolog,hogy van olyan hajnal,amikor ténylegesen áramszünetért imádkozunk?

Azt mindannyian ismerjük,hogy nagybátyáink vallása napi öt imára alapszik,és ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden alkalommal az imaházakra erősített hangszórókból szól az ének, vagyis az imára buzdítás.
A legfontosabb ima idő a déli, és a naplementekor lévő ( magrib) ideje alatt az üzletek,éttermek zárva tartanak
A vallás fizikai felvételét sunatnak hívják, és tulajdonképpen ez nem más,mint a körülmetélés. Igen,megint kitérnék a nemek közti különbségre a mindennapok gyakorlatában,ugyanis nem mindegy.
A lányokat még pár hónapos korban metélik körül, és nyilván a korból adódóan,nekik még rituálisan sincsen választásuk,vagyis vagy csatlakoznak Allah táborához,vagy csatlakoznak hozzá. A lányok körülmetéltetése az iszlám családoknál nemcsak a vallás miatt lényeges,hanem azért is,hogy ezzel bebiztosítsák, hogy később nem marad a leányzó pártában. Amúgy mellesleg megjegyezném,hogy például az Egyesült Államokban ez a gyakorlat 18 év alatt tiltott, és börtönnel sújtják a törvény megszegőjét, felnőtt korban viszont az orvosok nem ajánlják ennek a műtétnek a végrehajtását.Ez a gyakorlat mind a mai napig élő vitatéma,és szinte az egész világot érinti.
A fiúk esetében 10-12 éves korban végzik el a sunatot, vagyis azt a körülmetélési formát,amit egyébként a keresztény srácokon is alkalmaznak. Nekik amúgy a műtét után az otthonukban tartanak egy közös ünneplést,ahol a fiúcska hivatalosan is nyilatkozik a felvett vallásáról. Szerencsétlen gyerek, még a beavatkozás fájdalmaival kell ,hogy végigülje az ünneplést,ahol tradícionális ruhákba beöltözve fogadja a gratulációkat.
Amikor azt mondom,szemérmesség, ki kell,hogy jelentsem, ez a szó teljesen mást jelent számomra most,mint két évvel ezelőtt, hiszen ezt az időtartamot tulajdonképpen állandóan teljes öltözetet viselő nük körében töltöttem el, értsétek ezt úgy,hogy itt természetesen a tengerben is ruhában pancsikolnak. (bár, hozzátenném,léteznek kifejezetten ennek a
vallásnak megfelelő úszóruhák)



Mivel,én a falu lakója vagyok,ezért nyilván tekintettel vagyok a barátaim, és a gyerekek szemérmességére, tehát az elmúlt két évben ezen a szigeten én pólóban és fürdőshortban strandoltam,ellenben a néha errevetődő turistákkal.Ugyan a szigeten két strand van kijelölve a bikiniimádó fehéreknek,azért itt is illik betartani a játékszabályokat,vagyis nyilván a monokini örömeit nem itt célszerű kipróbálni,vagy űzni - és kit érdekel az a fehér csík az ember barnaságában, ha már az is értékelendő,hogy nekünk nem kell csadorban napozni? Vicces azért,amikor ezt próbáltam elmagyarázni francia vagy cseh fiatal lányoknak, hogy,ami megengedett esetleg a trandon, az a faluban nem tolerált,vagyis,amennyiben a falun keresztül kívánnak vonulni,mindenféleképpen ildomos a hosszabb  ruhák viselete.Ez az európai fiatal hölgyeknél a 21.században tnyleg a miniszoknyát és a cicikidobós pólót jelenti? nem mondom,nekem is vannak bevállalósabbszerkóim, de sosem gondoltam volna, hogy valaki nem érti meg,ha azt a szót használom öltözködési irányelvnek:"visszafogottság".Valahogy egy kisördög ilyenkor mindig megkérdezi belül,vajon édesanyád mit szólna,ha látna ebben a két zsebkendőben?Azért ismételten megjegyezném,és ez sajnos nagyon európai vonás, a fiatal nők javarésze igenis megsértődik,ha felhívom a figyelmét a társadalmi együttélés szabályaira, a helyiek pedig eztmindig tőlem várják el, hogy megtegyem,nyilván úgy gondolják egy fehér majdcsak szót ért egy fehérrel.
vagyis, ne gondolja senki, hogy kicsi bikiniben rohangálok jobbra-balra,amikorkedvem úgyvtartja. Miniszoknyát,kisnadrágot csak a kertünk környékén vehetek fel,illetve a térd fölé érő nadrágok is csupán a halászat miatt jöhet szóba. Hozzátenném, valahol hálás vagyok mindennek, pedig el sem tudjátok képzelni,hogy az öltözködés mennyi vitát váltott ki köztünk,mint párkapcsolatban.Mégpedig azért mert itt az öltözködés a tisztesség egyik elsődleges jele,mint befelé,mind pedig kifelé.És tényleg ajénlanám otthon bármelyik fiatal lányank, hogy töltsön el egy hosszabb időt egy idegen kultúrában, mert lehet kívülről figyelve a folyamatot néha más arcára is kerülne pír - nemcsak az enyémre.
Nyilván, ez a modern kor, és ugyan itt nagyon kevesen hordanak burkát ( vagyis a teljes testet takaró ruhát,amelyből csak a szem látszódik ki),mégis valamelyest igaz az,amit a "Szex és New York 2" című filmben láthattunk,vagyis a lányok igenis divatot csinálnak a fejsálakból és a tűzőkből.Látnátok,milyen ötletes,díszes sálakat lehet venni, lehet illetlen mondat, de kíváló kiegészítőként viselik. És persze a praktikum sem marad el, szerintem az egyik legmókásabb jelent,amikor a robogón ücsörgő kis hölgy vezetés közben úgy telefonál,hogy mobilját a fejsál alá szorítja.Minek ide headset,ha Allah teljesíti az összes felmerülő kívánságot?
Egy kényes pont még a toleranciára,mégpedig szintén vallási okokból kifolyólag ezen a közel Ausztria nagyságú tartományi területen még véletlenül sem lehet kapni egy szál tampont sem!Egyet sem!Az viszont kiváltképpen érdekelne,hogy melyik férfi vallási vezető gondolja úgy,hogy ebben a hőmérsékletben és páratartalomban kényelmes, vagy ne adj' Isten,egészséges a betét használata az amúgy is nyűgös napokon?
Ennyit a toleranciáról,vagy hozol magaddal,vagy azonosulsz a helyi szokással,végülis ,ha ennyi nő megoldja így,mi fehérek se hisztériázzunk - márpedig de. Sőt, én 25 hónapon keresztül vagy hozattam, vagy külföldről hoztam magamnak jó kis obét.Bocs srácok,tudom,csajos téma. de ez az ,amikor valaki nem gondol a gyengébb nemre,az meg szinte azt sem tudja létezik más megoldás.
ha már ezeknél a napoknál tartunk,ezeken a napokon a nő szerintem szobafogságot kap, ugyanis a mecsetbe nem teheti be a lábát, nem imádkozhat, de még a Koránt sem foghatja meg.Böjthónapban,Ramadánkor,ezeken a napokon mentességet élvez - ismerek én nem egy lányt,akinek hogy-hogy nem a nyár végére hónap hosszúságú baja lesz.

Még mielőtt bárki rossz tanulságot von le, én a Biblia istenében hiszek, de egy pillanatra sem vonom kétségbe azt,hogy a mi vallási toleranciák,vagy úgy egyáltalán a toleranciák olyan irányba,amely nem a mi érdekünket szolgálja zérus. És sajnos, pont ezért,mert nem hagyjuk,hogy külső hatások érjenek minket, valahol kicsit megállunk a fejlődésben, erkölcsileg, szellemileg - de valahol kulturálisan is.mert,ha mindig csak  saját magunkra figyelünk, soha többet nem veszünk át más emberektől jó dolgokat,és nem látjuk az ő szemükből se magunkat, ki tart nekünk tükröt így? Merre halad a fejlődésünk útja?Annyira az egyént hangsúlyozzuk, hogy elfelejtjük,ahogy itt is az indonézek, a magyarok is egy nép csoport, vagyis egy hatalmas csapat, egy család, közös érdekekkel. Nos, akkor álljunk meg csak egy pillanatra, mi a közös cél, a közös érdek? Meg tudnánk ezt magunknak fogalmazni? Kérlek, amint ma vége a munkádnak, szabadnapodnak, sulidnak,és kimész az utcára , nézz mindenkinek a szemébe,és ne felejtsd el,mindannyian együtt vagyunk azok,akikre azt mondják,a magyarok. Ne csak a jó csajra mosolyogj az utcán,vagy a  helyes fiúra a kávézóban,hanem a kéregető otthon nélkülire is a buszmegállóban.Lehet,neki még nagyobb szüksége van arra  a mosolyra,és a hova tartozásra,mint amire te gondolni sem mersz.Ezen a tájon van egy szólás erre a mentalitásra"együtt sírunk,együtt nevetünk",és ezt ténylegesen így élik meg a minden napokban. Hiába...bőven van nekünk még mit tanulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése