Érdekes, hogy errefelé nők,férfiak bármely korosztályból nagyon ízletes ételt tudnak készíteni.Ha így belegondolok, az itt töltött időm során még egyszer sem volt negatív ízélményben részem, akármelyik városnak bármely kisebb vagy nagyobb éttermében,warungjában, vagy házában étkeztünk.És természetesen így felmerül a nagy kérdés, hogy nekem van ekkora szerencsém,én a hasimádó, vagy az is lehet,hogy ezt az országot tényleg ilyen jól jellemez az én minta vételezésem? Megintcsak hozzátenném- mint mindig-, az otthoni konyha kultúrához képest mondjuk egy pár esetében nem jár plusz költséggel,ha nem otthon vacsoráznak, tehát ez itt nem számít luxusnak..vagyis nyugodtan végigkóstolhatom az indonéz konyha összes remekét mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül.
Persze, ha egy nagyobb családról beszélünk, ezek az arányok eltolódnak az otthoni tálalás felé...
Az acehi ember azonban egy teljesen érdekes fajta, nem érdemes erről még csupán vitát nyitni sem. Keményvonalas mentalitás,illetve némi szkeptikusság jellemzi barátainkat.
Igen lassan nyílnak meg, bár felületesen,minden látogatót mosollyal üdvözölnek,azonban a teljes ismeretségig akár évek,évtizedek telhetnek el. Itt mindenki,aki nem a régió szülötte, azt kivülállóként kezelik, erre használják fel a sajátos,egyedi nyelvüket és kultúrájukat.Nagyon büszke emberek, hatalmas öntudattal,és egymásért a végsőkig, az utolsó csepp vérig harcolnának.Azonban,aki egyszer elrúgja a pöttyöst, annak nagyon lassan,vagy talán soha nem nyitnak újra ajtót az életükben.Szerintem ezért is tartja az egyik helyi szokás a böjthónap,vagyis Ramadan után, hogy körbelátogatják az ismerősöket sziruppal és édességgel,és mindenkitől elnézést kérnek,ezzel is csökkentve a lehetőségét annak, hogy bárki is a szívében haragot hordozzon.A mindennapokban ugyanis nemigen kérnek bocsánatot, főként idősebb,vagy magasabb tekintélynek örvendő emberekre ez még inkább igaz.Még egy semleges vélemény nyilvánítást is illendő a fiatalabbnak az idősebb felé egy pardonnal kezdeni,mert minden párbeszédben, viselkedésben a magas fokú tiszteletnek kell megnyilvánulnia. Ugyan léteznek "csúnya szavak" ebben a nyelvben is,viszont nagyon érdekes, hogy mégis a legdurvább,amit használnak az,ha "kutyának" nevezik a haragos félt, ennél durvább szóra még sosem hallottam precedenst - és még ez a kifejezés sem gyakran hallatszik el...sőt!Ennek megfelelően sem az énekekben, sem a filmekben, de még a mindennapi életben sem kell kisípolni a szavakat a gyerekfül számára.Ugyanis nincs mit, míg ellenben ugyebár nyugaton nem a fogmosást kellene kötelezővé tenni,hanem a szájsuvickolást.
Érdekes eset volt egy éve egy banda acehi KFC-ben amerikai rap zene szólt, természetesen teletűzdelve azzal a bizonyos "F szóval". Mikor szóltunk a pultosnak, hogy lehet,illene lecserélni, ő naívan megkérte, hogy magyarázzuk el neki, mit is jelent ez a szó,hogy tanuljon ebből a helyzetből, miért is olyan illetlen ez. Hát régen sikerült így belepirulnom valamibe, ugyanis nyilvánvalóan áldozatunk nem tudta, hogy mi akár még ennél jobban is tudjuk cifrázni a jókívánságainkat egymás felé. Végül nem bonyolódtunk az értelmezés részleteibe, annyiban maradtunk, hogy nem szeretné tudni - vagy inkább én nem szeretnék róla beszélni.
Ahogy a kis felderítő sétám után visszaérkezem a partunkra, kiülök az étterem nyitott részére egy kicsit elmélkedni,és persze inni-enni egy finom kókuszt!Rájöttem,még egy limet belecsavarva, sokkal frappánsabb íze lesz a nedűnek. Én nem tudom,hogy ez a szerelem hol kezdődött köztem és a dió között, de az biztos, hogy nem tudok betelni az ízével.A mangó és a kókusz számomra ilyen gyümölcsök, valahogy a számban ízem a szabadságot, a nyarat és az illatokat minden egyes falattal.
Valamilyen mértékben el kellett cserélnem egy részemet egy kis keleti hatásra, mivel azt a részemet már nem éreztem többet magyarnak, de igazából semmilyennek sem. És ez a felem talán egy lassabb ember lett, bár még csak most fejlődik, de el kell hogy mondjam, hogy kevesebb dolgot jobban meg tud élni. Fiúk-lányok, nagyon hálás vagyok az életnek,hogy egy olyan helyzetbe kerültem,amelyben nemhogy tanulni, de szinte újjászületni vagyok képes. Ahol a kisgyerektől az idős néniig mindenkire nyitott tudok lenni, és tanulni tudok még a széltől, a csendtől és a csillagoktól is.Hihetetlenül szerencsésnek tartom magam, hogy ugyan tényleg 180 fokot fordult az életem, de már látom, hogy Istentől milyen formában kapom vissza a dolgokat,amelyekről azt hittem előbb, hogy elveszítettem. Érzem, hogy új álmok és új kihívások várnak, habár el kell engednem azokat a kalandokat,amelyek eddig olyan kedvesek voltak nekem. El kell engednem az embereket,akiket itt tiszta szívből szeretek, hogy újak léphessenek a helyükbe.
Sokan mondják,amit én is vallok, hogy a Biblia az életünkbe beszél,tanácsot és irányt mutat, így nem tartom véletlennek,hogy ma este ezekkel a sorokkal térek nyugovóra:
"Most megmarad a hit,remény,szeretet,
Ez a három,
De köztük a legnagyobb a szeretet"
P.s. A megjegyzések között az első meglepetésem nektek a sült rizs pontos receptje.Vigyázat, könnyen leég, úgyhogy pici vizet hozzá lehet adni. Jó kísérletezést, még jobb étvágyat :)
P.s. A megjegyzések között az első meglepetésem nektek a sült rizs pontos receptje.Vigyázat, könnyen leég, úgyhogy pici vizet hozzá lehet adni. Jó kísérletezést, még jobb étvágyat :)
A Nasi Goreng Spesial (Különleges sült rizs) receptje:
VálaszTörlés..HOZZÁVALÓK..:
-250 gramm fehér főtt rizs
-1 egész tojás
-30 gramm durvára aprított vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
-negyed lilahagyma, vékonyra szeletelve
-2 nagy darab piros chili, vékonyra szeletelve (kimagozva)
-1 evőkanál aprított zöldhagyma
-3 evőkanál szójaszósz
-1 húsleves kocka
Só és ízesítők ízlés szerint
..ELKÉSZíTÉS..:
1. Felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a lilahagymát,amíg illatos aromája nem lesz.
2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a fűszereket,a chillit, a húsleves kockát,a fokhagymát, a zöldhagymát és a szójaszószt,jól összekeverjük.
3. Hozzáadjuk a rizst, és összekeverjük az egészet
4. Főzzük amíg kész és tálaljuk melegen.
(ízlés szerint hallal, tintahallal, rákokkal, vagy csirkédarabokkallehet gazdagítani, vagy bármilyen hús mellé köretként kiváló), esetleg rákszirmot
Tipp:
Ha túl csípősre sikerült, mindenképpen tálaljunk mellé uborkát,ugyanis ez kompenzálja az erős ízt - legalábbis ez a helyi hiedelem..és működik!!