2012. május 14., hétfő

Május 13 - Míg a halál el nem választ

Ha vasárnap,akkor esküvő. Nem,semmi ilyen általánosságot nem lehet kijelenteni, hiszen itt nincs olyan nap,amikor ne lehetne egy jó kis falu lagziba botlani, de a mai napom csúcspontja ez lesz. Az iszlám vallás alapján a házasságkötés nem más,mint egy szerződés férfi és nő között az együttélésről, ahol mind a két félnek megvan a saját szerepköre. Ja, persze, az életet összekötni,csak azonos vallású partnerrel lehet,amelyre ők mindig azt mondják, hogy nem probléma, ha egy mosoly alapján itt elnyerem bármelyik férfi tetszését,csak annyit mondanak, bármikor felvehetem az iszlám vallást.Micsoda csábító ajánlat....de szerintem most és a következő 100 évben kihagynám.




Nos, a reggel újabb öt hölgytaggal köszönt be,akik már egy fél napja utaznak, hogy ideérjenek a menyegzőre. Ez pedig nem jelent mást,mint öt teljesen feltöltött okos telefont, ami olyan különös módon működik ,hogy minden lélegzetvétel esetén fotózásra irányul.Ellenem.Ez amúgy egy elég kedvelt helyi szokás - a fehérek fotózása. Bevállalósabbak a kommunikáció kezdeményezéseként telefonszámot vagy facebook címet próbálnak elkérni. (ezen többször elmélkedtem. valószínű, sőt, szinte biztos van egy országos verseny,hogy kinek van a legtöbb ismerőse az egyes közösségi oldalon, vagy a legtöbb telefonszáma nyugatiaktól.)

Vőlegény és menyasszony először a mecsetben köt frigyet, ahová a szűk családi kör kíséri el. A rákövetkező nap ( vagyis ma:)) hatalmas,reggeltől délutánig tartó közös evés-ivást rendeznek , hogy mindenkivel megosszák a jó hírt, és hogy együtt ünnepeljenek. Zene minden esetben van, táncika annál kevésbé. Az ivás szó alatt itt szigorúan vizet, vagy bármilyen más helyi dolgok kell elképzelni - semmi szesz, kérem! Legvalószínűbb, hogy minden ehhez hasonló eseményen szolgálnak fel rujakot, ami chillivel összefőzött gyümölcsegyveleg.Nekem nem kifejezetten vált ez a hmmm...lötty a kedvencemmé,de egy próbát szerintem mindenkinek megér.
Ha valaki az iszlám frigyet emlegeti, nem egy embernek a poligámia jut eszébe - és nem is ok nélkül.
Ugyanis,igaz a rémhír, a férfiaknak igenis lehet több feleségük - mégpedig válás nélkül, az egész csupán pénz kérdése ( ne felejtsük el a lányos háznak fizetendő aranyat,illetve azért lássuk be , néha egy nő igenis pénzbe kerül, két hölgy pedig még többe...). A szigeten, ha az információim nem csalnak a legboldogabb férjnek is maximum "csupán" három felesége van, és az új feleség keresésének általában a fiúgyermek, vagy egyáltalán a gyermekszülés hiánya az oka.
Errefelé a közös életnek két arany szabálya van. Az egyik, miszerint az évek elteltével arányosan az emberek megtanulják az együttélést (így nyilván elég nagy szégyen a válóper, de a Korán megengedi),a másik szerint minél több a gyerek,annál nagyobb szerencse éri a házat.Persze erről most lehetne pro-és kontra vitatkozni, az itteni barátnőm,Dewi édesapjának példának okáért 12 testvére van.És ez egyáltalán nem egyedi, habár manapság azért igyekeznek államvezetés szinten szabályozni és redukálni a gyermekvállalást.


Tehát megérkezünk a menyegzőre, ahol több asztalon is különféle étel van felsorakoztatva. Szinte kötelező elem a " kari kambing" (vagyis a currys kecske) és a rendang (szerintem már ismeritek:)). Már a bejáratnál mindenkit tessékelnek  az asztalok felé,mivel enni igenis kötelező.Általában egy ilyen eseményen legalább 1000-1500 fő fordul meg,de senki nem tölt többet egy-két óránál.




Szerencsém van, a zenét Mami egyik fia, Kiki szolgáltatja, aki egyébként a világ egyik legjobb humorú embere, egy igazi egyéniség. Szegény, már napok óta próbál rávenni arra, hogy nekem énekelnem kell,amikor ő játszik, és csak remélni tudom,hogy nem bántottam meg azzal, hogy visszautasítottam a hírességgé válásnak ezt a módját.Miután ma meghallottam Mamit énekelni, nem is bánom,hogy én inkább igenis táncoltam, ugyanis az én 70 éves fogadott nagymamámnak áldott egy hangja van!
Errefelé divat ugyanis a lagzikból karaoke partyt csinálni, vagyis leegyszerűsítve a délutánt,barátunk odamegy,eszik kicsit, csinál párképet, énekel  1-2 dalt,majd hazamegy.Amit eközben a nyugati szem nem lát, hogy emberünk igenis nagyon fontos társadalmi életet él, beszél mindenkivel, kezet fog idősebbel,fiatalabbal,mindenkihez van pár jó szava. ( a kézfogás errefelé mind nővel , mind pedig férfival történő találkozáskor illendő, a kézfogást követően a szívhez érintik a kezüket,jelezvén hogy a találkozással megtisztelve érzik magukat).

Mindeközben az ifjú pár egy szobában várja a vendégsereget, vagyis egész alkalom alatt beöltözve ülnek egy szigorúan tradícionális háttér előtt, és a gratulációkat fogadják. Ahogy azt más ázsiai kultúrákban is feltűnik, a menyasszony kezét és lábát hennafestés díszíti,a fej ék viszont ugyanúgy kötelező elem, mint nálunk a fátyol, azzal a különbséggel, hogy ez legalább 3 Kg-ot nyom!A ruhák színei minden esetben utalnak a család származási népcsoportjára.A vőlegényt ruházatát még egy acehi kard ( rencong Aceh) is díszíti, ilyenkor azért hálát adok az égnek, hogy a magyar nép sokkal pacifistább,és mi nem egy karikás ostorral a kezünkben lépünk frigyre.

Nem tudom,miben rejlik a hosszú házasság receptje, a szerelemben, vagy netalán az előre elrendezett kapcsolatokban,ahogy ez itt errefelé zajlik.Ugyan,ahogy említettem , sem a törvény,sem a Korán nem tiltja a válást, mégsem ismerek egy olyan családot sem, ahol férfi és nő úgy döntene,hogy inkább külön utakon járnak tovább,sőt hangosabb vitákról sem csicseregnek a gekkók errefelé. Megkockáztatom, ha az együttélés olyan széles társadalmi hálóban folyik,mint az iszlám falusi meder, lehet könnyebben megy az alkalmazkodás, és az egymás tisztelete.Nem,még csak meg sem fordul a fejemben, hogy csadort kössek holnaptól,de igenis nagy szemekkel figyelem, hogy én mit tanulhatnék, vihetnék haza ezektől az emberektől. És az emberi kapcsolatok tudománya egy ilyen kincs,ami nekik valahogy van - nekünk meg nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése